Beoordeling door klanten: 8.4​/10 ­ 55 beoordelingen

Herken je stress-signalen

Werkstress is beleving. Wat voor de één stressvol is, kan de ander totaal anders beleven. Een bepaalde mate van werkstress is gezond: het zet je op scherp. De drive om alles uit jezelf te halen, zet je aan tot maximaal leren en presteren. Stress geeft je essentiële informatie. Het maakt je weerbaar, zorgt ervoor dat je meer aankunt en dat je goed kunt dealen met veranderingen, complexiteit en werkdruk. Het kan echter ook teveel worden. Herken dus je stress-signalen, zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Vijf vitaliteitsfactoren
Er zijn vijf succesfactoren voor vitaliteit:

In dit artikel gaan we in op de eerste succesfactor: het (h)erkennen van je stress-signalen.

Uit balans?
Er ontstaat disbalans als de eisen die het werk aan je stelt (je draaglast) niet meer matchen met jouw draagkracht: je interpretatie van die eisen, de mate waarin je regelmogelijkheden ervaart en benut. Daarbij spelen kwaliteiten, mindset en persoonlijke eigenschappen een belangrijke rol. Die zijn voor iedereen verschillend. Door jezelf te vergelijken met anderen of door continu datgene te leveren wat jij denkt dat er van je wordt gevraagd, leg je de lat misschien hoger dan gezond voor je is. Je gaat door met nog harder werken, steeds een half uurtje eerder beginnen of langer doorwerken. Vaak tegen beter weten in. Je neemt te weinig rust. Je prestaties blijven misschien nog wel op niveau, maar je trekt je accu steeds verder leeg.

De signalen van chronische overspanning
Als psychische stress chronische vormen aanneemt, kun je dat op verschillende manieren merken. Je slaapt minder goed, ’s morgens kom je minder monter je bed uit, je laadt niet meer op van een vrij weekend of een vakantie. Je concentratie daalt, je verliest het overzicht, er komt steeds minder uit je handen, je verliest je zin in je werk en je betrokkenheid…en maakt (steeds meer) fouten, totdat je niet meer kunt. In het plaatje hieronder zie je wat stress met je doet.

Herken je stress-signalen
Het is belangrijk om te herkennen en te erkennen wat jouw stress-signalen zijn. Dat vraagt van jou om echt naar je lijf te luisteren en niet alleen op geestkracht door te gaan. Want wat je ervaart, heeft je namelijk iets te zeggen. Als je er echt naar durft te luisteren en te kijken – en de pijn ervan durft te voelen – kan je dat ‘wakker’ maken en erger voorkomen. Een hulpmiddel daarbij is het IJsberg-model, dat je hieronder ziet. Stel jezelf die vragen en geef jezelf eerlijke antwoorden.

Lastig om te doen? Hieronder vind je een aantal voorbeelden die je op weg kunnen helpen:

Gedrag (wat doe je?)
Snel geïrriteerd, kortaf, snel huilen, mopperen, fouten maken, langzamer werken, ongelukjes, rusteloos, roken/drinken/drugs, jezelf isoleren, ziek melden, druk, conflicten, geen pauzes nemen, overwerken, niets afmaken, verstrooid, besluiteloos, niet meer lachen, meer bevestiging vragen, verlammen, minder betrokken, …

Fysieke klachten (wat voel je in je lijf?)
Hoofdpijn, nek en schouderklachten, spanning op je kaken, fronsen, slecht slapen, hartkloppingen, maag en darmklachten, duizelig, moe, onrustig, wisselend gewicht, knoop in je buik, …

Gevoelens (wat voel je?)
Ontevreden, onzeker, lusteloos, opgejaagd, angstig, verdrietig, bozig, gefrustreerd, schuldig, …

Gedachten (wat gaat er om in je hoofd?)
Ik doe het zelf wel, ik doe het niet goed, ik ben verantwoordelijk voor, als ik het niet doe, doet niemand het, ik moet dit doen en kunnen, druk hebben hoort erbij, pas als dit af is, mag ik ontspannen, ik/het moet perfect zijn, …

En dan?
(H)erken je ongezonde stress-signalen bij jezelf? Trek dan op tijd aan de bel. Ga in gesprek met je thuisfront, een collega en/of je leidinggevende en kijk wat er voor jou mogelijk is om de situatie weer ten goede te keren. Niemand heeft er iets aan als je omvalt. Je leidinggevende niet, je collega’s niet, maar vooral: jijzelf niet.

Lees verder over de tweede succesfactor voor vitaliteit: Vitaliteit, wat helpt en wat belemmert? 

Webdesign door LiNC