Beoordeling door klanten: 8.4​/10 ­ 55 beoordelingen

Stilte vraagt discipline en focus!

Blog van Anika van Dongen

Het is vrijdagmiddag en samen met een goede vriendin reis ik naar het oosten van het land voor een stilteretraite. Ik ben benieuwd en licht gespannen. Wat maakt het los, wat kom ik tegen? Hoe is het om een weekend in stilte te zijn, hoe is het om samen een kamer in stilte te delen?

We leven in een wereld die onze zintuigen dagelijks prikkelt en waarin ontwikkelingen steeds sneller gaan. We worden bestuurd door onze kijk op de werkelijkheid, onze filters en paradigma’s, onze (on)bewuste patronen en allerlei gedachten. Deze elementen kunnen je geest bezetten, je onvrij maken. We kunnen aan onze gedachten zoveel waarde en waarheid toekennen en ze zo serieus nemen, terwijl het maar gedachten zijn. Deze retraite lijkt me een mooi verdiepend onderzoek! Wat doet stilte met mij?

Door het ongemak heen ontstaat ruimte
Na een introductie over de invulling van het weekend, maakt ieder de keuze om het weekend in stilte te zijn. Deze keuze bewust maken blijkt zeer relevant, want stilte beoefenen vraagt discipline en respect. Het programma is van 6.00 tot 22.00 uur gevuld met meditatie, yoga, mantra’s, gebed, eten, rusten en wandelen. Ik besluit me eraan over te geven. Ik vraag me niet af of ik er zin in heb, ik doe het gewoon. Ik geef mijn gedachten geen kans om mijn handelen te saboteren. Ik ervaar allerlei emoties, ongemak, weerstand, gedachten en pijntjes. Ik laat ze komen en gaan en focus steeds opnieuw op het hier en nu.

Ik realiseer me tijdens dit weekend nog meer hoeveel prikkels ik ‘normaal’ via mijn zintuigen ervaar. Ik merk ook dat “niet communiceren” met mijn vriendin en de andere deelnemers ertoe leidt dat ik geen verbinding met hen ervaar. Dat levert in eerste instantie ongemak op, want het is vreemd om hen niet aan te kijken en te reageren “zoals het hoort”. Maar door het ongemak heen ontstaat ruimte. Ik ervaar wel verbinding met hen in onze oefenruimte. Interessant!

Zuiverend en verhelderend
Door bewust te kiezen voor geen (non)verbaal contact met anderen/geen mobiel/niet lezen/geen muziek, komen er gaandeweg steeds minder prikkels. Er ontstaat ruimte, rust en vrijheid! De stilte zuivert en verheldert mijn geest. Ik ben blij dat ik dit heb mogen ervaren en besef dat het bewust opzoeken van de stilte me helpt om in balans te blijven en focus geeft! Focus op wat voor mij de essentie is en wat klopt.

Nog geïnspireerd door het weekend, zie ik anderhalve week later het interview van Adriaan van Dis met de Israëlische historicus, filosoof en futuroloog Yuval Noah Harari. De schrijver van de boeken “Sapiens”, “Homo Deus” en “21 lessen voor de 21ste eeuw” heeft wereldwijde faam en zet ideeën uiteen over ons verleden, heden en toekomst. Hij behandelt vraagstukken als: hoe beschermen we ons tegen technologische bedreigingen en dreigende ecologische rampen? Hij spreekt in duidelijke taal over onze kokervisie, onze paradigma’s en hij vertelt dat hij dagelijks mediteert en zich jaarlijks twee maanden terugtrekt in stilte. Voor hem is dit voorwaardelijk om te komen tot heldere (autonome) gedachten en focus te houden. Meditatie is de kunst van geestelijke zelfbeheersing en vraagt veel beoefening!

Zo hoog leg ik de lat niet maar het sterkt me wel. Ik wist het al wel maar nu heb ik het ook ervaren: discipline en het lef om stilte te creëren en te ervaren, dragen écht bij aan persoonlijk leiderschap!

Wil je meer weten over hoe ik de stilteretraite heb ervaren? Ik ben er enthousiast over en deel graag mijn ervaringen met je! Mail me gerust via a.van.dongen@humanimpuls.nl.

Webdesign door LiNC